Posted July 2010


Ho Man Tin Station

Ho Man Tin Station (HOM) is located beneath the fill platform (currently occupied by the open space car park) bounded by Fat Kwong, Chung Hau and Yan Fung streets and will serve as the interchange station for the proposed Shatin to Central Link (SCL). The station adopts a "cascading" approach allowing vertical circulation between platforms and concourses to minimize the station footprint and to keep passenger flow decision points to a minimum. There are three entrances proposed for the station:

  • Entrance A serves the Fat Kwong Street and Yan Fung Street road junction. Ventilation louvers for tunnel ventilation are integrated with the entrance and there is an adjoining cooling tower to serve the whole KTE.
  • Entrance B is located at Chung Hau Street and is linked with the station via lifts and a firemen's stair.
  • Entrance C faces Chatham Road North and is the main entrance for the Hung Hom neighbourhood. It is an external corridor link split into Entrance C1 that provide access to the Yan Fung Street and Chatham Road North junction; and Entrance C2 that links with a footbridge across Chatham Road North to Wuhu Street.

In addition, subway / covered walkway / footbridge will be provided to enhance pedestrian connectivity from the station to Ho Man Tin and Oi Man Estates. A series of louvers is incorporated into the station façade.

The station will be constructed by cut & cover method. Excavated spoil will be carted away to the barging point for disposal and the permanent structures will be built bottom-up using conventional in-situ concrete construction.

Disclaimer: The Technical Circular (ETWB TCW No. 13/2003) guides the parallel actions on gazetting and EIA process for the project. In handling any EIA-related inconsistencies that may arise due to amendments to the gazetted scheme, MTR Corporation would follow the guidelines and requirements of Section 13 and Section 10 (1) of the EIAO in the EIA processing.