Posted August 2010


Cause of Impact

The construction of the Aberdeen Channel Bridge will require:

  • Viaduct section of railway track along the Wong Chuk Hang Nullah to the Aberdeen Channel Bridge; and
  • Railway bridge alongside Ap Lei Chau Bridge across the Aberdeen Channel.

There is also a need for works site offices and areas for construction material storage.

These works areas will be visible from local:

  • Residences;
  • Workplaces;
  • Schools;
  • Maritime and recreational landscapes;
  • Waterfront landscapes; and
  • Public roads and riverside access.

Proposed Remedies

Construction

During construction, the following remedies will be applied:

  • Designing the viaduct noise barriers and semi-enclosures to be visually compatible with the landscape through which the track will pass;
  • Designing the shape of the viaduct sections to reduce their visual impact;
  • Ensuring that the works areas are designed to minimize the visual impacts of materials storage, site accommodation and site lighting;
  • Using the same materials and basic form for the new bridge as the existing Ap Lei Chau Bridge so the two structures sit together and present as one;
  • Use of single viaduct (twin track) single pier design instead of twin viaduct (two separate single tracks) with twin piers to reduce the visual mass for the majority of the viaduct alignment;
  • Preservation of existing trees and other vegetation in their current location wherever possible; Tree preserved whenever possible
  • Preservation of existing trees through transplantation where required; and Tree replanted
  • Replanting disturbed vegetation at the earliest possible stage of the construction period.

Operation

During railway operation, the following remedies will be applied:

  • Planting new trees and vegetation in all areas where plants have been disturbed, with these integrated with existing trees/vegetation; Tree replanted
  • Developing areas underneath the viaduct, where space allows and where suitable, as new public spaces in the form of plazas and sitting-out areas or channel-side walks alongside the nullah; and
  • Using soft landscape works including tree and shrub planting to give man-made slopes a more natural appearance.

Results

The results of applying the various remedies to the disturbed areas are demonstrated in the photomontages (see link above).

Construction

During construction, some residences, workplaces, schools, maritime and recreational landscapes, waterfront landscapes, public roads and riverside access will have views of the Aberdeen Channel Bridge works sites. The impacts of this will be reduced as much as possible through applying the remedies listed above.

Operation

Although the proposed remedies will not totally hide the views of the Aberdeen Channel Bridge and viaduct, the extensive planting and use of colour will soften their appearance and the way they fit into the andscape of the area.

The new trees and shrubs planted in the areas beneath the viaduct will provide a pleasant open space/plaza along the nullah for the use of the local community for rest and recreational purposes.